2019학년도 1학기
교내 및 국가 장학금 신청 안내
· 자세한 사항은 알림광장-공지사항 게시판에서 확인해주시기 바랍니다.
권동일 교수와 관련된 세부정보입니다.
권동일 사진

권동일

소속 재료공학부,하이브리드재료전공 직위 교수
전화번호 880-7104
주전공 재료공학
부전공 재료강도/신뢰성
위치 131-304
이메일 dongilk@snu.ac.kr 홈페이지 http://mrfsl.snu.ac.kr/

학력

• Brown University: Ph.D. in Engineering (1987)
  • Seoul National University: M.S. in Metallurgical Engineering (1981)
  • Seoul National University: B.S. in Metallurgical Engineering (1979)

주요 연구분야

Professor Kwon's current research fields center on thin film mechanics and characterization of MEMS (micro-electro-mechanical system) devices. The development of a new methodology has been tried by analyzing data through the micro-mechanical approach of the stress state especially at the interface.
The mechanical properties characterization using nano-indentation and beam bending tests, the adhesion estimation using fracture mechanics concepts, the residual stress evaluation using laser deflection technique, etc. have been performed to assess the reliability of the complex thin-film structures. He is also interested in monitoring the materials degradation using continuous indentation test, and the design of a miniaturized, portable, and automated indentation system is developed for in-situ inspection of the structural materials. Local fracture characteristics of a weak point such as weldments are measured by a modified CTOD, small punch, and subsize impact tests to evaluate residual life time of components.

경력

• Seoul National University, Associate Professor (1994-present)
  • Changwon National University, Associate Professor (1990-1994)
  • KRISS, Senior Researcher (1989-1990)