코로나-19
공지
최근 수도권에서 무증상 감염이 지속되고 있습니다.
버스, 지하철, 택시에서 마스크 쓰기, 대화 자제, 유증상시 이용하지 않기를 실천해주세요.
우리 모두의 건강을 위해 생활 속 방역수칙을 준수해주시기 바랍니다.
김장주 교수와 관련된 세부정보입니다.
김장주 사진

김장주

소속 재료공학부,하이브리드재료전공 직위 교수
전화번호 880-7893
주전공 유기전자재료
부전공 유기전자재료/유기광전자재료
위치 33-207
이메일 jjkim@snu.ac.kr 홈페이지 http://opl.snu.ac.kr/

학력

• Stanford Univeristy: Ph.D. in Materials Science and Engineering (1987)
  • Seoul National University: M.S. in Chemical Enigineering (1980)
  • Seoul National University: B.S. in Chemical Engineering (1977)

주요 연구분야

Professor Kim's research interests have centered on organic materials for electronics and photonics, which are regarded as new materials for information processing. Current research topics include the electroluminescence (EL) from organic and polymeric materials, linear and nonlinear optical polymers for waveguide applications, and photonic crystal plastic optical fiber. In electroluminescence, the basic physics of materials and EL devices, degradation mechanism, new device structures to improve EL efficiency, and novel devices such as lasers are investigated. In waveguide devices, we are concentrating on the design and fabrication of new passive, active and integrated optic devices such as electro-optic modulators, switches, optical interconnects using thermally stable and optically transparent polymers. Development and improvement of plastic photonic crystal optical fiber is actively conducted, which has large potential for future telecommunications due to its large core diameter and controllable zero dispersion wavelength.

경력

• Seoul National University, Professor (2003-present)
  • Kwangju Institute of Science and Technology, Professor (1997-2003)
  • Electronics and Telecommunications Research Institute (1987-1996)